Tarihçe
Hastane ilk olarak "Gülhane Seririyat Hastanesi" adı ile Padişah II. Abdülhamit’in doğum günü olan 30 Aralık 1898 tarihinde törenle açılmış, "Gülhane" adıyla kurulduktan hemen sonra Tıbbiye-i Şahane'den mezun olan asker hekimler bölükteki görev yerlerine gitmeden önce Haydarpaşa Askeri Hastanesi yerine burada bir yıl pratik eğitimine başlamışlardır.
Cumhuriyetin ilanı öncesi
1908’de İkinci Meşrutiyet ilan edilmesinden sonra tıp konularında yapılmak istenen reform girişimleri sonucu askeri ve sivil tıp okulları birleştirilmiş ve 1909’da kurulan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne Gülhane öğretim üyelerinin on bir kişilik önemli bir kısmı da transfer olmuştur.
1914 yılında Gülhane'deki askeri hekimlik eğitimleri artırılmış, "Gülhane Seririyat Hastanesi" ismi değiştirilerek "Gülhane Tatbikat-ı Askeriye Tatbikat Mektebi ve Seririyatı" olmuştur. Gülhane Seririyat Hastanesindeki modern eğitim ve öğretim nedeniyle, burada yetişen asker hekimler Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında ordu içinde başarılı görevler yapmışlardır.
Cumhuriyetin ilanı sonrası
Türkiye'nin II. Dünya Savaşı'na girme ihtimali üzerine, askeri okulların ve Gülhane'nin İstanbul'dan Ankara'ya taşınmasına karar verilmiş ve 21 Temmuz 1941'de, İstanbul'dan 28 vagonluk bir katara sığdırılan tüm eşya ve personel, Sirkeci, İstanbul'dan Cebeci Merkez Hastanesi'ne nakledilmiştir.
Yerleşim
Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanlığı ve Bağlı birimleri Ankara, İstanbul ve Eskişehir'de bulunmaktadır.
Ankara
· GATA Komutanlığı Karargahı
· Gülhane Askeri Tıp Fakültesi ve Eğitim Hastanesi
· Sağlık Bilimleri Enstitüsü
· Araştırma Geliştirme Merkezi
· Biyomedikal Mühendislik Merkezi
· Diş Hekimliği Bilimleri Merkezi
· Eczacılık Bilimleri Merkezi
· Hava ve Uzay Hekimliği Merkezi
· Yüksek Lisans Doktora Planlama ve Koordinasyon Merkezi
· Hemşirelik Meslek Yüksek Okulu
· Sağlık Astsubay Meslek Yüksek Okulu
· TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi
İstanbul
·
Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
Eskişehir
· Hava ve Uzay Hekimliği Merkezi