Emlakçılık , Emlak / Gayrimenkul Danışmanlığı ülkemizde inşaatın yükselmesiyle son 5 yılda tavan yapan meslek dallarından biri.. Zamanla gelişen sektör paralelinde irili ufaklı emlakçıların yanında kurumsal gayrimenkul danışmanları da giderek artmakta.
Bu da aralarında profesyonelleşme ve meslek içi gelişme gibi çalışmaları zorunlu kılmaktadır.
Peki , sizin çalışmayı düşündüğünüz gayrimenkul danışma ne durumda ? Bu kararı verebilmek için doğru soruları sormalısınız. İşte bu sorulardan en önemlileri ..
Her konuda olduğu gibi gayrimenkul danışmanı seçmeden önce referanslarına bakmalısınız. Eğer bir arkadaşınızın önerisi üzerine gidiyorsanız şanslısınız. Fakat öyle bir durum söz konusu değilse firmanın referanslarını , internet sitelerinden daha önce yaptıkları satışları ya da halihazırda satışta bulunan gayrimenkullerin akibetini , facebook sayfalarını , haklarında iyi-kötü yorumları araştırabilirsiniz. Büyük markaların , en iyi danışmanlarını araştırın. Unutmayın bu araştırma , sizi çok karlı çıkaracaktır.
Çalışmayı düşündüğünüz kişi tam gün çalışan bir gayrimenkul danışmanı olmayabilir. Yukarda bahsettiğim gibi emlak sektörü kazanılan paralardan dolayı herkese kolay ve çekici gelmektedir. Bu sebeple düzenli çalıştığı işte boş vakti olan kişilerin de hedefi haline gelmiştir. Yani kendini emlak danışmanı olarak tanıtan kişi , vardiyalı çalışan bir memur-işci vb. bir meslek sahibi olabilir. ( Bakkal , kapıcı , apartman görevlilerini saymıyorum bile ). Böyle kişileri fark ettiğinizde derhal uzaklaşın ve kendini / tüm zamanını işine vermiş , profesyonel bir gayrimenkul danışmanının kapısını çalın.
Emlakçı ile gayrimenkul danışmanı dediğimiz kişilerin arasındaki fark tam olarak burda ortaya çıkıyor. Tabi ki bu sektördekilerin temel amacı size satış yapabilmektir. En iyi ürünü satarken bile insana bir miktar hayal pazarlanır. Fakat ‘ danışmanlar ‘ hayalin ötesinde sizin ihtiyaçlarınıza çözüm arar. Bunun için önce sizin ihtiyaçlarınızı dinler , ihtiyaçlarınıza çözüm ararken deneyimlerini kullanır. Sonrasında en mantıklı portföylerini sunar.
Bu da karşınızdakinin kalitesini anlayabileceğiniz özelliklerden birisidir. Ülkemizde komisyon oranları belirlidir. Düşük komisyon bedeli alacağını söyleyen emlakçı , size iyi gibi görünsede temel anlamda kendi işine saygısı yoktur. Evet ülkemizde komisyonlar pazarlığa tabidir. Ancak profesyonel bir emlak danışmanı , size satacağı ya da sizin için satışa sunacağı gayrimenkul için bir çok pazarlama , araştırma vb. çalışmalar yapmıştır/yapacaktır. Bu sebeple komisyon bedelinden mümkün olduğunca taviz vermeyecektir. Eğer kaliteli bir hizmet aldığınızı hissediyorsanız , Komisyonu eksiksiz vermekten kaçınmayın !
Herkes emlak işi yapıyor demiştik. Bu da o kategoriye giriyor :) Çevrenizde evinizi sattığınızı ya da ev alacağınızı duyan arkadaş / aile dostlarınız siz yardım etmek isteyebilir. Evet , tanıdığınız - bildiğiniz kişiler ile yaptığınız alışveriş bazen dürüst ve karlı olabilir. Ancak güzel bir atasözümüz var ; ‘ Dost ile ye , iç ama alışveriş etme ‘. Arkadaşınız doğal olarak yaptığı satıştan komisyon almak isteyebilir. Bu işi profesyonel yapan kişiye bile komisyon verdiğinizde eliniz titrerken , bir yakınınızın komisyon istemesi dostluğunuza zarar verebilir. Sizin için yapacağı pazarlamanın amatörlüğünden bahsetmiyorum bile..
Yanlış Emlak Danışmanı seçimi size zaman ve para kaybettirecektir. Doğru kişinin verdiği danışmanlık sizi bilinçlendirirken , yaptığı satış günün sonunda iyi bir hatıra olarak kalacaktır.
Kaynak:https://www.emlakkoalisyonu.com/listeler/yanlis-emlak-danismaniyla-calistiginizi-gosteren-5-belirti